Pankkikierroksemme alkoi jo juhannuksen jälkeen. Kävimme ensin omassa pankissamme, mutta harmiksemme tuttu virkailijamme oli siirtynyt toiseen toimipisteeseen. Tapasimme nuoremman pankkivirkailijan ja lopputulos rakennuslaina-asiallemme oli se, että pitäisi vielä hieman säästää omaa rahaa ja palata sitten. Ovella kuitenkin vielä huikattiin, että tulkaahan nyt vielä heiltä kysymään ennen varsinaista päätöksentekoa.

Seuraavalle viikolle saimme ajan toiseen pankkiin. Istuimme virkailijan edessä 20 minuuttia ja lähdimme tyhjin käsin kotiin. Omituista tässä oli se, että miksi he ottivat meitä edes vastaan koska olimme netin kautta jo antaneet kaikki tarvittavat tiedot heille tuloistame ym, joiden avulla he olisivat hlposti voineet ratkaista itse tilanteen käyttämättä meidän aikaamme sen enmpää.

Kolmatta pankkia varten olimme jo saaneet alustavan tarjouksen talopaketista. Lisäksi meillä oli palkkatodistuksia, tiliotteita ja mahdollisimman tarkka oma budjettiarvio koko projektista. Budjettia olimme arvioineet kyselemällä eri tahoilta jo etukäteen kaikkia mahdollisia kustannuksia. Olimme kolmannessa pankissa pitkään ja seuraavana päivänä saimme myöntävän vastauksen rakennusprojektimme rahoittamiselle.

Neljäs pankki kertoi jo heti soittaessa, ettei meidän kannata edes varata heille aikaa, koska eivät kuulemma pysty samaan marginaaliin, ja vaatisivat meiltä lisää omaa rahaa.

Viides pankki ei edes vastannut yhtydenottopyyntöön.

Ympyrää kierrettyämme palasimme omaan pankkiin ja pääsimme konttorinjohtajan luokse. Ensimmäisenä hän jo ihmetteli, että miksi olimmekaan oikein tulossa.... Meille kuulemma myönnettäisiinkin laina (olimme ennen menoamme kertoneet, että toisesta pankista myönnettiin meille laina).

Kuukauden päästä tästä lupauksesta meitä kehotettiin vielä varmistamaan, että onhan lainatarjouksemme vielä ensi vuonnakin voimassa, jos nykyisen kotimme myynnissä kestäisikin oletettua kauemmin. Olin hieman yllättynyt ensin saamastani vastauksesta. Heillä on kuulemma lainatarjoukset voimassa 2 kuukautta ja lainaehdot voimassa kuukauden. Harmittelin johtajalle tilannetta ja kerroin, että toivomme, ettei tarvitse kysellä lainaa muista pankeista kun tulee tositilanne. Sain tunnin päästä viestin, että lainahakemuksemme on nyt tallennettu heidän tietokantaansa ja tarjous on voimassa vuoden siitä päivästä, jolloin pankissa kävimme.

Kannattaa siis olla sitkeä, eikä lopettaa kyselyitä yhteen kertaan.