Talvella rakennetaan pientaloja vähemmän kuin muuna aikana vuodesta. Design talolta mainitsivat jo heinäkuussa talvirakentamisen eduista. Saimme paketin muutaman tuhannen euron halvemmalla, jos talotoimitus olisi viikolla 1-15. Mietimme olisiko järkeä rakentaa talvella, varsinkaan kun meillä ei ollut edes käytännön tietoa, että mitä mahdollisia muita kuluja talvirakentaminen toisi, vaikka itse taloapaketissa säästäisikin.

Saimme tontin pohjarakentamisen ja perustukset tehtyä jo marraskuussa, jolloin lumi ei ollut vielä tiellä. Maanrakentajamme mukaan lumi haittaa roudan lisäksi huomattavasti töitä, sekä hidastaa työn kulkua merkittävästi. Nyt kun saimme pohjat tehtyä lumettomaan ja roudattomaan aikaan, säästimme ainakin pari tuhatta siinä, ettei lumia tarvinnut siirrellä koko tontin alueelta ensi syrjään. Jäätyneen maan kaivaminen on hitaampaa ja sulattaminen maksaa.

Nyt kun on ainakin tähän mennessä ollut lähes lumeton talvi, ei jo valettuja perustuksia tarvitse näillä näkymin kaivella lumen alta kun talontoimituspäivä koittaa (14.1.2014). Toki lunta ehtii vielä tulla, mutta ainakaan loppuvuonna ei ole luvattu pysyvää lumipeitettä.

Perustava on valanut perustuksiin sähkökaapelin, joka sulattaa mahdollisesti perustusten päälle tulevan lumen ennen kuin talon seiniä nostetaan perustusten päälle. Talvikohteissa kuulemma otetaan kokonainen viikko sitä varten, että taloa lämmitetään sisältä, jotta sisätäytöt ehtii kuivua ja sulaa.

Kaikki on tähän asti sujunut oikein hyvin Design talon ja ammattitaitoisen maanrakentajamme kanssa, joten ei ole valitettavaa. Maanrakentajamme kanssa tapaamme taas kesällä, jolloin pihalle tehdään nurmikkoalueet ja tasoitetaan maa muutenkin lopulliseen muotoonsa.