Lämmitysmuodon valitseminen tuli mietinnän alle heti projektin alkuviheessa. Alunperin talomme oli varustettu sähkökaapelein toimivalla lattialämmityksellä. Taloomme tulee myös Uuniseppien takka sekä ilmanvaihto lämmöntalteenotolla. Emme missään tapauksessa halunneet sähköllä lämmitettävää lattiaa, joten otimme selvää maalämmöstä, vesi-ilmalämpöpumpusta ja kaukolämmöstä.

Kaukolämpö olisi näistä huolettomin. Mutta miinuksena se, että Mäntsälä kuului nopeasti laskettuna yhdeksi kymmenen joukon kalleimmasta kaukolämpöä tarjoavista paikkakunnista. Lohdutuksena meille kerrottiin Mäntsälän Sähköstä että hinta todennäköisesti lähiaikoina laskee, koska paikallisesti tuotettavaa lämpöenergiaa aletaan tuottaa paikallisesti lähiaikoina. Jokatapauksessa kaukolämpö olisi edullisempi kuin suora sähkö. Jäimme miettimään asiaa.

Maalämpö kuullosti houkuttelevalta se edullisten käyttökustannusten takia. Alkuinvestointi tulisi kuitenkin kalliimmaksi kuin kaukolämpö. Pyysimme tarjouksen maalämmöstä Mäntsälän Sähköltä. Maalämmön yhtetyteen olisi saanut myös maakylmän, joka olisi kesällä viilentänyt kotiamme kesähelteillä. Toinen houkuttelevampi vaihtoehto viilennykselle, olisi ollut erillinen kylmää ilmaa puhaltava sisäyksikkö, joka olisi puhaltanut viileää ilmaa kuten ilmalämpöpumppukin. Tämä sisäyksikkö olisi siis liitetty toimimaan maalämmön yhteyteeen.

Vesi-ilmalämpöpumppu oli hankintakustannukseltaan näiden kahden edellisen välistä. Laite ei kuulemma kovilla pakkasilla riittäisi teholtaan lämmittämään kunnolla, ja kuullosti muutenkin hieman epävarmalta lämmönlähteeltä, joten emme edes lähteneet kysymään tarjousta. Nämäkin laitteet varmasti kehittyvät hurjasti koko ajan, joten ehkä tulevaisuudessa tämä olisi voinut olla varteenotettavampi vaihtoehto.

Päädyimme siis kaukolämpöön sen helppouden takia. Viilennystä varten suunnittelemme mahdollisesti jo nyt rakennusvaiheessa tai myöhemmin kotimme valmistuttua ilmalämpöpumppua. En tiedä osaako sitä enää olla helteillä ilman viilennystä, kun siihen on nyt niin tottunut muutamien vuosien ajan. Kotimme on kuitenkin sen verran pieni neliöiltään, että maalämmön perustamiskustannusten kuolettaminen olisi kestänyt jopa 10 vuotta.