Kaukaa viisaat

Reinikaisen perhe tekee rakennustyömaallaan monta tärkeää päätöstä. Yksi suurimmista oli valita kaukolämpö uuteen kotiin.

Mäntsäläläisille Hanna ja Johannes Reinikaisen perheelle tulee uusi koti Männikköön. Talopaketti tuli tontille tammikuun puolessa välissä, ja työt käynnistyivät aikailematta. Uuden rakentaminen on hauskaa, mutta samalla pitää tehdä päätöksiä, jotka vaikuttavat elämään useamman vuosikymmenen.

– Se on tässä ihanaa ja toisaalta kamalaa, kun ei ole aikaisempaa kokemusta rakentamisesta. Verkosta saa tietoa ja ainahan voi kysyä, Hanna sanoo.

 

Reinikaiset pohtivat pitkään, mikä lämmitysmuoto olisi heille paras: maalämpö, ilma-vesilämpöpumppu vai kaukolämpö. Voiton vei kaukolämpö. Päätöstä helpotti se, että asemakaava edellytti, että paikalle rakennetaan mahdollisimman ympäristöystävällinen talo. Suoraa sähkölämmitystä ei edes suositeltu.

– Onneksi me vielä saimme kaukolämmön. Olimme ihan viimeisellä rajalla, minne putket ylettyivät, Hanna Reinikainen sanoo.

Kaukolämmön hankkimiskustannukset ovat edulliset. Jos pientalo sijaitsee 50 metrin etäisyydellä kaukolämpöverkosta, maksettavaksi jää 4 000 euron liittymismaksu ja lämmönvaihdin. Sen hinta asennettuna liikkuu muutamissa tuhansissa euroissa. Hinta ei ollut ainoa syy. Kaukolämmössä Reinikaisia ilahdutti helppous ja huolettomuus. Kotiin ei tule koneita, joka voivat mennä rikki tai jotka vaativat huoltoa. Tekniseen tilaan tulee vain lämmönvaihdin.

– Eikä kuuma vesi lopu koskaan!

Lisäksi talo on niin energiatehokas, että kalliimman lämmitysjärjestelmän kuoletukseen olisi mennyt yli kymmenen vuotta. Oma osuutensa päätökseen oli myös Mäntsälän Sähkön suunnitelmilla uudistaa kaukolämmön tuotantoaan.

– Kaukolämpöä on tuotettu 30 vuottamaakaasulla, jonka hintaa verotus on nostanut. Tutkimme parhaillaan toistavaihtoehtoa tuottaa kaukolämpöä jatkossa. Eräs mielenkiintoinen mahdollisuus on hyödyntää Mäntsälään rakenteilla olevan Yandexin datasalin tuottamaa hukkalämpöä. Toinen vireillä oleva vaihtoehtoon rakentaa bioenergialaitos. Molemmista vaihtoehdoista saisimme ympäristöystävällisempää lämpöä kilpailukykyisempään hintaan, projektipäällikkö Antti Porkka sanoo.

 

Kun kerrankin saattoi tehdä kaiken haluamallaan tavalla, Reinikaiset päättivät samalla ottaa uuteen kotiinsa valokuituliittymän.

– Valokuitu on nykyaikaa, se myös nostaa kotimme arvoa. Tv-kanavien katsominenkin on helppoa, kun tiedonsiirto on nopeaa eikä netti pätki, Hanna Reinikainen kertoo.

Uuden kodit avaimet tulivat postissa samaan aikaan kuin talopaketti ajettiin pihaan Männikössä. Käyttöön avaimet pääsevät juhannusviikolla, kun taloon valmis.

– Saattaa olla, että pääsemme muuttamaan jo vähän aikaisemminkin, Hanna Reinikainen iloitsee.

kuva3-normal.jpg